Reggeli
Pulykás-sajtos szendvics Miért szeretjük? A friss fűszeres mártás megbolondítja a hagyományos szendvicset. A mártást felhasználhatja saláták, friss zöldségek mellé is, sőt majonéz helyett használva evőkanalanként 68 kalóriát és 8 gramm zsírt spórolhat meg vele!
4 adaghoz Fűszeres vinaigrette-mártás: 2 evőkanál frissen vágott metélőhagyma 1/2 teáskanál friss bazsalikom 1/2 teáskanál friss oregánó 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál balzsamecet 1 evőkanál olívaolaj Só, őrölt feketebors
Szendvics 8 szelet barnakenyér 25 dkg vékonyra szeletelt sült pulykamell 12 dkg vékonyra szeletelt ementáli sajt 1 nagyobb paradicsom 5 dkg spenótlevél
A mártás elkészítése nagyon egyszerű: az összetevőket keverje össze egy tálban, ízesítse csipetnyi sóval, frissen őrölt feketeborssal, zúzott fokhagymával. A szendvics elkészítéséhez négy szelet kenyér mindegyikére tegye a pulykamell, a sajt és a vékony karikákra vágott paradicsom negyedét, majd fedje be őket 4-5 spenótlevéllel. Egy evőkanálnyi mártással locsolja meg a spenótot, és egy szelet kenyérrel fedje be a szendvicset.
Elkészítés: 15 perc Egy adag tápanyagtartalma: 1576 kJ/377 kcal, 27 g fehérje, 13 g zsír, 34 g szénhidrát, 6,5 g rost, 1,2 mg vas, 358 mg kalcium, 948 mg nátrium.
Ebéd
Sült csirke paprikaszósszal és sültburgonyával Miért szeretjük? Ez a paprikaszósz fenséges keveréke a sült paprikának, a vörös- és fokhagymának, a paradicsomnak és a balzsamecetnek, amelyet a barnacukor és a chili íze tesz egyedivé - és a sült csirkemell tökéletes kísérőjévé.
4 adaghoz: 60 dkg brokkoli 50 dkg csirkemell-filé 30 dkg paradicsom 2 dl alapleves (lásd keretes írásunkat) 3 darab kaliforniai paprika 1 nagy fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 teáskanál olívaolaj 1 evőkanál étkezési keményítő 1 evőkanál barnacukor 1 teáskanál paprikakrém 1 evőkanál balzsamecet Só, őrölt feketebors
Melegítse elő a sütőt 160 C fokosra. Tegye a kaliforniai paprikákat egészben egy tepsibe, és süsse őket 15 percig, időnként megforgatva. Ha elkészült, húzza le mindegyiknek a héját, szedje ki a magokat, és vágja őket kockákra. Az olívaolajat forrósítsa fel egy olyan edényben, amelyet majd a sütőbe is be tud tenni. Fektesse bele a csirkemelleket, és minden oldalukon 1-1 percig süsse őket. Tegye a tepsit a sütőbe, és hagyja benn 8-10 percig, amíg csirkemellek szépen megbarnulnak.
Készítse el a paprikaszószt: kisebb edényben, közepes lángra tegye fel a levest, szórja bele a keményítőt, és 2-3 percig folyamatosan keverve várja meg, amíg besűrűsödik. Amíg kihűl, darabolja össze a paradicsomot, a vöröshagymát vágja finomra. Tegye ezeket egy turmix kelyhébe, adja hozzá a paprikát és a paprikakrémet, ízesítse cukorral, balzsamecettel, zúzott fokhagymával, csipet sóval és borssal. Keverje simára, majd szűrje át egy finomabb szőrőn. A brokkolit párolja meg gőz fölött vagy kevés víz hozzáadásával, esetleg fóliával szorosan lefedve mikrohullámú sütőben 2-3 perc alatt, amíg puha nem lesz. Tálaláskor tegye a csirkemelleket a tányérra, mindegyikre öntsön két evőkanál szószt, körítse párolt brokkolival és franciás hasábburgonyával (a receptjét lentebb találja).
Előkészítés: 15 perc Elkészítés: 10 perc Egy adag tápanyagtartalma: 1183 kJ/283 kcal, 31 g fehérje, 6,1 g zsír, 23 g szénhidrát, 3 g rost, 2,8 mg vas, 72 mg kalcium, 497 mg nátrium.
Franciás sültburgonya 4 adaghoz: 50 dkg burgonya (tisztítva) 1 evőkanál olívaolaj 2 teáskanál dijoni mustár 1 teáskanál frissen facsart citromlé Só, őrölt feketebors
Melegítse elő a sütőt 170 C fokosra. A burgonyát vágja vékony csíkokra, egy nagyobb edényben keverje össze az olajat a mustárral és a citromlével. Ebben a keverékben forgassa át a burgonyát, majd tegye sütőpapírral kibélelt tepsibe. 16-20 percig süsse, amíg szép világosbarna és ropogós nem lesz. Amikor elkészült, ízesítse kevés sóval és frissen őrölt borssal. Tálalja a sült csirkemell és a párolt brokkoli mellé.
Egy adag tápanyagtartalma: 700 kJ/167 kcal, 3 g fehérje, 4 g zsír, 28 g szénhidrát, 1,7 g rost, 1,1 mg vas, 15 mg kalcium, 564 mg nátrium.
Vacsora
Aranyhíd burritó mexikói salsával Miért szeretjük? Mert olyan sokoldalú! Reggelire, de ebédre vagy vacsorára is megfelelő választás lehet. A salsaszószt használhatja roston sült csirkéhez, grillezett halhoz, quesadillához vagy kukoricachipszhez mártogatósnak.
6 adaghoz Salsaszósz: 2 paradicsom 1 húsos zöldpaprika 1 chilipaprika 1 gerezd fokhagyma 0,5 darab vöröshagyma 0,5 citrom leve 0,5 teáskanál olívaolaj 1 evőkanál friss koriander Só, őrölt feketebors
Burritó: 6 tortilla-lap 8 dkg feta sajt 6 tojás 6 tojás fehérjéje 10 dkg szeletelt gomba 10 dkg spenótlevél 2 chilipaprika 1 paradicsom 1 kis fej vöröshagyma 2 teáskanál olívaolaj 1 csokor friss koriander Só
Először a salsa készítéséhez fogjon hozzá. Melegítse elő a sütőt 200 °C-osra, a paradicsomokat vágja negyedekbe, a hagymát aprítsa fel. A zöldpaprikát vágja kockákra, a chilit vékony karikákra, a koriandert apróra. A koriander kivételével tegyen mindent egy kisebb edénybe, ízesítse zúzott fokhagymával, sóval, frissen őrölt feketeborssal, csepegtesse rá az olívaolajat és keverje össze őket alaposan. A sütőbe téve 15 percig párolja, amíg megpuhul, majd kihűlve tegye az elegyet egy turmixgépbe és keverje simára. Ízesítse citromlével, korianderrel. (A hűtőszekrényben lefedve 5 napig, fagyasztva 3 hónapig tárolhatja.)
Jöhet a burritó. A vöröshagymát és a koriandert vágja finomra, a paradicsomot kis kockákra. A spenótleveleket tisztítsa meg, vágja őket vékony csíkokra, miként a chilipaprikát is. Egy nagyobb serpenyőt vékonyan olajozzon ki egy kanálnyi olívaolajjal, és forrósítsa fel. Dobja bele a hagymát, és folyamatosan keverve 2-3 perc alatt fonnyassza üvegesre, majd adja hozzá a gombát és a chilit. Párolja, amíg a gomba leve is elfő, ekkor adja hozzá a paradicsomot és a spenótot. Sózza meg, újabb 2-3 percig folyamatosan keverve a spenót is megfonnyad. Szedje ki a serpenyőből és tegye félre hűlni.
Egy másik edényben keverje össze az egész tojásokat a tojásfehérjékkel, és az előző serpenyőben a maradék olaj felhasználásával süssön belőle rántottát 1-2 perc alatt, gyakran megkeverve. Ezután szórja rá a zöldségeket, majd reszelje a tetejére a sajtot. A keveréket tegye át egy tálba és hagyja kihűlni. Újra forrósítsa fel a serpenyőt, és a tortilla-lapok mindkét oldalát egyenként 20 másodpercig pirítsa benne. Tegye őket sima felületre, és a kihűlt keveréket egyenletesen ossza el rajtuk. Mindegyik tetejét öntözze meg két evőkanál salsával, és tekerje fel a lapokat 3 cm vastag tekercsekké. Azonnal tálalhatja, de tiszta konyharuhába tekerve 100 °C fokos sütőben még 20 percig is frissen marad. (A tojásos masszát hűtőszekrényben 3 napig tárolhatja, de fagyasztani nem ajánlott.)
Előkészítés: 20 perc Elkészítés: 15 perc Egy adag tápanyagtartalma: 966 kJ/231 kcal, 15 g fehérje, 9 g zsír, 20 g szénhidrát, 6 g rost, 1 mg vas, 102 mg kalcium, 584 mg nátrium.
Snack Articsóka-krém Miért szeretjük? Az ízek parádés kavalkádjával kápráztat el, köszönhetően a pirított fokhagymának, a friss zöldfűszereknek - a petrezselyemnek és az oreganónak - de mindezek ellenére meglepően kevés kalóriát tartalmaz.
12 adaghoz: 1 fej fokhagyma 1 evőkanál olívaolaj 40 dkg articsókaszív Só, őrölt feketebors 1 gerezd fokhagyma 4-5 szál friss petrezselyemzöld 4-5 szál friss oreganó 12 tucat bébi sárgarépa
Melegítse elő a sütőt 175 C fokosra. Vágja le az egész fej fokhagyma tetejét, és hámozza le durvább héját. Tegye egy kisebb tepsibe, csepegtessen a közepébe kevés olívaolajat, sózza és borsozza meg, majd alufóliával lefedve 40 percig süsse. Ha elkészült - tehát már puhák és világosbarnák a gerezdek - óvatosan nyomja ki belőle a párolt fokhagymahúst. Ebből 1,5-2 teáskanállal tegyen a turmix kelyhébe, majd vágja hozzá az articsókaszíveket is. Ollóval vágja hozzá finomra a petrezselyemzöldet és az oreganót, ízesítse sóval, őrölt feketeborssal, zúzott friss fokhagymával. Öntse hozzá a maradék olajat is, és keverje simára. Kínálja mártogatósként a megtisztított bébi sárgarépák mellé.
Előkészítés: 10 perc Elkészítés: 45 perc Egy adag tápanyagtartalma: 302 kJ/72,3 kcal, 2 g fehérje, 1 g zsír, 13 g szénhidrát, 1,9 g rost, 1,3 mg vas, 29 mg kalcium, 453 mg nátrium.
|